Kunt u door dit voettype voetklachten krijgen?

In mijn praktijk kom ik het vaak tegen; de tweede teen die een stukje langer is dan de grote teen. Soms valt het niet direct op omdat de tweede teen een klauwstand heeft aangenomen, en daardoor juist korter lijkt. Voor dit voettype is een naam: Mortons Voettype. In werkelijkheid is niet de grote teen korter, maar het eerste middenvoetsbeentje is korter dan het tweede middenvoetsbeentje.

Voorbeeld van een voet waarbij de tweede teen langer is dan de grote teen.
Voorbeeld van een voet waarbij de tweede teen langer is dan de grote teen.

In dit artikel

In dit artikel leest u hoe voetklachten kunnen ontstaan wanneer uw tweede teen langer is dan uw grote teen en wat u eraan kunt doen. Klik op een specifiek onderwerp om meer te lezen over:

Afwikkelen van de voet

Het afwikkelen van de voet tijdens het lopen gaat normaal gesproken over de grote teen, die daar sterk genoeg voor is. Maar wanneer de tweede teen langer is dan de grote teen wordt dat bemoeilijkt. Het middenvoetsbeentje van de tweede teen en het gewricht tussen dat middenvoetsbeentje en de teen zal zwaarder worden belast tijdens het afwikkelen van de voet.

De standsafwijking zorgt voor drukproblemen

Hardnekkige likdoorns

Wanneer de tweede teen een andere stand aan gaat nemen om niet meer langer te zijn dan de grote teen, kunnen daar klachten door ontstaan. Door de standsafwijking kunnen drukproblemen ontstaan ter hoogte van de gewrichten en op de top van de teen. Deze drukproblemen - doordat de teen tegen de bovenzijde van de schoen aan komt - veroorzaken aan de bovenzijde van de gewrichten en aan de top van de teen hardnekkige likdoorns.

Overbelasting en eeltvorming

Ook het gewricht tussen het tweede middenvoetsbeentje en het eerste kootje van de teen krijgt meer druk te verduren doordat het sterker tegen de grond gedrukt wordt. Daardoor kan het overbelast raken, met ook nog eens veel eeltvorming als gevolg (hyperkeratose).

Is dat alles?

Er zijn nog diverse andere aandoeningen die u kunt krijgen door dit voettype. Denk aan een zenuwbeknelling in de voet, een breukje in het tweede middenvoetsbeentje of hielspoor. Ook hogerop in het lichaam kunnen zich klachten ontwikkelen, omdat het uw postuur verandert en de manier van lopen.

Grote teen is korter dan de tweede teen

Behandelingen voor dit probleem

Om de problemen met de tweede teen aan te pakken zal eerst een goede basis gevonden moeten worden om het afwikkelen van de voet weer over de grote teen te laten plaatsvinden. Uw podoloog kan hiervoor een steunzool ontwikkelen die het afwikkelen weer beter over de grote teen kan laten plaatsvinden.

De standsafwijking van de tweede teen is vaak niet te corrigeren, wel kan er protectief gewerkt worden door het maken van een siliconen orthese, die de overdrukplekken drukvrij leggen. Hierdoor zal het ontstaan van nieuw eelt langzaam maar zeker vertragen. De huid kan zich meestal na verloop van tijd geheel of gedeeltelijk herstellen.

Tips voor uw schoenen en sokken

Er bestaan therapiesokken in alle vormen en maten met een laagje gel op die plaatsen waar drukontlasting nodig is. Als u schoenen koopt, let dan op het volgende:

 • De schoen moet een gegarandeerde pasvorm hebben om schuiven tegen te gaan;
 • De tenen moet voldoende ruimte hebben, de neuspartij moet voldoende hoog zijn;
 • De schoen dient gemaakt te zijn van soepel en zacht materiaal;
 • Het bovenwerk van de schoen mag aan de binnenzijde geen scherpe (stik-)naden hebben;
 • De schoen moet een hoge teensprong hebben om het afwikkelen makkelijker te maken.

Vind een praktijk

Is uw tweede teen langer dan uw grote teen en ervaart u hierdoor voetklachten? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Will van den Akker. Hij is podoposturaal therapeut, (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Rosa

  “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

 • format_quote

  Ervaring van Marloes

  “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

 • format_quote

  Ervaring van Lara

  “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

 • format_quote

  Ervaring van Leonie

  “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

 • format_quote

  Ervaring van Stella

  “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengteverschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth