Casus: kind 13 jaar met soepele platvoet

Naast mijn podologie praktijk (Podozorg Peize) run ik inmiddels alweer 12 jaar samen met mijn vrouw een fysiotherapie praktijk. We leren veel van elkaar, ondersteunen elkaar waar nodig en hebben het vaak over voettrainingen.

In 2016 kwam een 13 jarige jongen met zijn moeder in mijn praktijk. De jongen was behoorlijk in de groei en had last van pijnklachten rondom zijn hiel. Rennen bij de gymles gaf de meeste pijnklachten.

Tijdens onderzoek viel het mij op, dat zijn voeten forse hypermobiliteit hadden. Zijn hielbenen stonden behoorlijk naar binnen weggezakt (valgus hiel) en had mediale voetbogen die niet misstaan bij een potje limbodansen. Moeder gaf aan, dat zij ook dergelijk voeten heeft en dat platvoeten in de familie zit.

Kind 13 jaar met soepele platvoet

Wanneer de jongen op zijn tenen ging staan, zag je zijn hielbeen weer terug kantelen naar een varusstand. Dit is een zeer belangrijk verschil tussen een soepele of een rigide platvoet en het vraagt om een verschillende aanpak.

Gedurende het onderzoek heb ik de jongen en zijn moeder uitleg gegeven over het belang en activatie van voetspieren. Met kleine aanwijzingen en oefeningen kon de jongen al aardig zijn mediale voetboog en valgus hiel verbeteren. Eerste reactie van de jongen: Best lastig en erg vermoeiend om te doen. Voor zijn klacht heb ik een paar steunzolen gemaakt en als huiswerk voetoefeningen meegegeven met nadruk op stand, stabiliteit en kracht.

Vorige maand was de jongen na drie jaar zonder noemenswaardige klachten weer bij mij in de praktijk met de vraag of hij nieuwe steunzolen kon laten aanmeten. De jongen is inmiddels 16 jaar met voeten die 2 maten groter zijn en nog steeds zo soepel als bosje elastieken.

Tot mij grote verbijstering stond de jongen met zijn voeten kaarsrecht op mijn voetspiegel.

“Hou jij mij voor de gek?”, floepte uit mijn mond. “Hoezo?”, zei hij. “Ga eens limbodansen met je voeten?”, vroeg ik. “Hoe dan?”, riep hij terug. Ik was in euforie, hij heeft zijn huiswerk gedaan, voettraining werkt!

Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voeten? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Ka Ho Liu. Hij is register (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw